Imperdibles.cat

Informació i entreteniment en català

Què coi passa a Itàlia? L’aposta (de moment) fallida de Salvini, explicada en un minut

Per redaccio el 2019-09-01 13:15:23
Matteo Salvini / COMONS

Itàlia es troba en un moment convuls, políticament parlant, per l’arriscada jugada de Matteo Salvini, líder populista ultradretà de la Lliga Nord, que va decidir retirar el suport al primer ministre, del populista esquerranós Giuseppe Conte. Això és el que ha passat:

A principis d’agost Salvini va trencar la coalició de govern que mantenia amb el Moviment Cinc Estrelles de Conte, i de qui ell era ministre de l’Interior, amb l’esperança de forçar una convocatòria electora on, segons les enquestes, la Lliga hauria arrasat,perquè en els 14 que han passat des de la creació del govern populista, Salvini, amb un discurs centrat en les crítiques a la immigració i obertament xenòfob, ha anat escalant posicions a la política italiana, i li ha menjat molt terreny al M5E, que és com una versió més populista i frívola de Podem (el partit va ser creat per un humorista, Beppe Grillo).

El moviment de Salvini semblava que li estava sortint bé, perquè Conte, davant l’amenaça que pogués perdre una moció de censura, va acabar dimitint com a primer ministre, abocant el país a una nova crisi de governabilitat.

Però per barrar el pas a Salvini, i després que el president italià Sergio Mattarella iniciés una ronda de consultes amb els líders polítics, Conte va acabar canviant de socis, i aconseguint el suport de l’afrrissat enemic del seu partit, el Partido Democráitco, que seria com una versió una mica més conservadora del PSOE, però que ha tingut molt males relacions històriques amb l’M5E.

El nou govern podria estar al poder, sobre el paper, fins al 2023, tot i que l’historial d’animadversió dels nous socis, que s’han unit només contra Salvini, fa difícil de preveure que la coalició pugui resistir tant de temps.

Sigui com sigui, l’acord sí que ha servit per arruïnar els plans de Salvini, que a més perdrà el ministeri de l’Interior des d’on estava duent a terme polítiques de caire xenòfob, i aprofitant crisis humanitàries com la de l’Open Arms, per treure’n rèdit polític.

Comenta-ho